LA PSICOMOTRICITAT


LA PSICOMOTRICITAT

A la llar d'infants "les Bombolles" duem a terme la psicomotricitat vivenciada que s'estructura principalment a partir de la pràctica Psicomotriu de Bernard Aucouturier i que té com a objectiu ajudar i acompanyar als infants, en el seu procés de desenvolupament global.

Les sessions de psicomotricitat permeten a l'infant poder viure el plaer del moviment, de crear, de relacionar-se i de pensar, amb la seguretat física i afectiva que li és necessària.

L'organització de les sessions:

Ritual d'entrada:

En aquest ritual els infants estan asseguts a terra, des d'on poden observar la disposició de la sala. És un moment de trobada entre el grup, de presentació de la sala i de conversa inicial.

És en aquest moment quan:

- Es nomena els infants que no estan presents per donar importància a les relacions de grup.
- Es recorden les normes.

Fase d'impulsivitat:


Abans de començar l'activitat motriu espontània es proposa als infants algun joc o activitat que serveixi d'escalfament.

A continuació, arriba el moment de destruir, la torre o muralla de blocs d'escuma, a través de la qual els infants es descarreguen emocionalment. Destrossar, empènyer, destruir les torres, els murs i les muntanyes fetes per les educadores adquireix un sentit profund en la relació amb els altres. El plaer de destruir el mur evoluciona sempre cap als jocs de plaer sensoriomotor.


Fase d'expressivitat motriu:

Després de l'enderrocament de la torre o muralla, l'activitat motriu que s'inicia és impulsiva. Els infants van passant pels diferents espais propostes.

A mesura que transcorre la sessió es van posant en marxa diferents jocs, com és el cas del joc simbòlic, el joc de destruir, d'amagar-se, d'omplir, buidar, separar... També es poden donar jocs d'identificació en els quals els infants "fan com si..." i tenen un rol o unes accions concretes.

Ritual de sortida:

Aquesta fase és tan important com les altres, ja que té per objectiu concloure tota la sessió, recollir-la, identificar a cada infant en la seva individualitat i acomiadar-se.

Fins aviat,

Equip Educatiu



Comentaris